Miljövänliga hushållsapparater och vitvaror

Vi svenskar vet det. Vi måste börja leva mera miljövänligt, framförallt här i västvärlden, om vi skall efterlämna en fungerande planet till kommande generationer. Trots det händer det för lite. Det kan kännas hopplöst, och man kan tänka att man som enkelperson ändå inte kan göra någon skillnad. Men om vi alla drar ner på vårt förbruk, och hittar områden där vi kan bli mera miljövänliga, då kan vi tillsammans göra skillnad.

Minska förbruk utan att göra avkall

Den största och viktigaste faktorn vi som individer kan påverka, när vi vill visa omsorg för vår planet, är att konsumera mindre på ett generellt plan. Detta betyder dock oftast, att vi skall undvara någon eller några av de bekvämligheter som vi har vant oss till. Det är nog därför det inte händer så mycket. Men det finns områden, där man kan vara en smula mera miljövänlig genom att välja rätt produkter, när man ändå konsumerar saker som passar in i den livsstil vi vant oss till. Det är väl egentligen det minsta man kan begära, kan man tycka.

Energieffektiva vitvaror och glödlampor

Ett sätt att göra detta är att se till att de vitvaror och annan elektronik man köper är av strömsnålast möjlig modell. Alla vitvaror på den svenska marknaden är energimärkta. Den bästa märkningen är A+++ och det bör man alltid gå efter. Det handlar mestadels om att dessa är strömsnåla, men det kan även betyda att de förbrukar minimalt möjligt med vatten.

På detta sätt sparar man både på elräkningen och miljön. På samma sätt bör man se till att alla glödlampor i hemmet är av lågenergimodell. Man kan även få tvättmaskiner med automatisk dosering av tvättmedel. På så sätt minskas risken för överdosering, som är dåligt både för kläderna och för miljön. Många av de vitvaror vi har, är egentligen ren lyx. Detta gäller t.ex. diskmaskiner och torktumlare. Men det är faktiskt bättre för miljön att diska med diskmaskin, kontra för hand, eftersom man förbrukar mycket mindre vatten. Torktumlaren däremot bör man bara använda när det är högst nödvändigt.